LONDEN - De Brits-Nederlandse petroleumgigant Shell Groep neemt voor 29 miljoen dollar (32 miljoen euro) een belang in de Canadese onderneming Iogen Energy Corporation, wereldleider op het gebied van technologie voor de productie van ethanol (alcohol) uit biomassa. De stap moet zorgen voor versnelde commerciële productie van deze milieuvriendelijke brandstof.

De bedrijven maakten de samenwerking vandaag bekend zonder aan te geven hoe groot het belang van Shell wordt. Het concern deed al wel onderzoek naar de mogelijkheden van bio-ethanol, maar neemt nu voor het eerst deel in een gespecialiseerd bedrijf.

Iogen Energy (100 werknemers) heeft als enige ter wereld al een demonstratiefabriek voor bio-ethanol, maar is nog niet toe aan commerciële productie. De expertise van Shell zou daar verandering in moeten brengen.

Ethanol levert bij verbranding een veel geringere uitstoot van kooldioxide op dan benzine. Bio-ethanol wordt gemaakt uit suikers in plantenvezels van hout en stro. In een aantal landen (Zweden, Brazilië en de VS) wordt al ethanol gemengd met benzine, maar die wordt geproduceerd uit maïs en tarwe. Bio-ethanol is als mengcomponent in potentie economischer en duurzamer, aldus Iogen en Shell.