MONROVIA - Duizenden mensen zijn vrijdag op de vlucht geslagen voor gevechten die woeden rond de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Volgens een VN-gezant hebben rebellen die strijden tegen de regering van president Charles Taylor alle zeven vluchtelingenkampen bij de hoofdstad ingenomen. Een regeringswoordvoerder zegt dat er zwaar gevochten wordt tussen het leger en rebellen om Virginia, een voorstad van Monrovia.

De rebellen zijn uit op de val van Taylor, die woensdag door de Verenigde Naties is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van internationale mensenrechten voor de rol van zijn soldaten bij de burgeroorlog in Sierra Leone. Taylor wordt algemeen verantwoordelijk gehouden voor het steunen van de rebellen van het Revolutionair Verenigd Front (RUF), dat tien jaar lang in Sierra Leone streed om de regering ten val te brengen en de diamantvelden in bezit te krijgen. In de oorlog zijn tienduizenden burgers omgekomen.

Taylor werd in 1997, een jaar na het einde van een tien jaar durende burgeroorlog in Liberia, tot president gekozen. Twee rebellengroeperingen vechten al jaren om Taylor te verjagen. De grootste daarvan, de LURD (Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie), zijn nu dichter dan ooit bij hun doel om de macht over te nemen. In Ghana zijn overigens al enige tijd vredesbesprekingen gaande tussen de regering en de LURD. De onderhandelingen zullen vrijdag waarschijnlijk gewoon worden voortgezet.