BRUSSEL - Minister van Defensie André Flahaut wil dat er een discussie komt over de relevantie van de aanbevelingen van de Rwanda-commissie. De senaatscommissie, die er kwam in de nasleep van de genocide in Rwanda van 1994 en waarbij tien Belgische VN-blauwhelmen werden vermoord, kwam tot de conclusie geen Belgische troepen meer in te zetten in voormalige kolonies of toezichtsgebieden van België.

Door de etnische onlusten in Ituri in het noordoosten van de Democratische Republiek komen de tongen weer los over de deugdelijkheid van de aanbevelingen van de Rwanda-commissie. ,,Na negen jaar moeten het parlement en de regering de mogelijkheid krijgen zich te buigen over de aanbevelingen'', stelde Flahaut vrijdag tijdens een persconferentie over de Belgische (logistieke en medische) steun aan de EU-operatie ,,Artemis'' in Ituri.

In zijn ontwerp van regeerakkoord dat formateur Guy Verhofstadt dinsdag voorlegde, opperde de uittredende premier de mogelijkheid om opnieuw Belgische militairen naar de landen van Centraal-Afrika te sturen, weliswaar voor een korte periode en zonder de aanbevelingen van de Rwanda-commissie overboord te gooien. Bij tragedies zoals die momenteel in het Oost-Congolese Bunia, kan ons land immers niet langs de zijlijn blijven staan, luidde de redenering.

Flahaut bevestigde dat de nota van Verhofstadt ,,het perspectief biedt van een nieuw debat'' over de aanbevelingen van de Rwanda-commissie ,,in het parlement''. ,,Het zou nuttig zijn het debat te openen'', aldus de defensieminister die onderstreepte dat dat debat ,,wel nog niet geopend is''. Daarvoor is het wachten tot het opnieuw opstarten van de parlementaire werkzaamheden.

Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel liet in het verleden al verschillende keren een proefballonnetje op om de conclusies van de Rwanda-commissie te herzien. Flahaut zelf stelde vorig jaar nog dat de aanbevelingen België parten spelen op het internationale toneel.