BRUSSEL -- Bart Somers (39), de beoogde nieuwe minister-president van de Vlaamse regering, wordt al een tijd beschouwd als een ,,coming man'' van de VLD. Somers werd drie jaar geleden burgemeester van Mechelen. Hij zou dat graag gebleven zijn, maar de VLD-top overhaalde hem Patrick Dewael op te volgen aan het hoofd van de Vlaamse regering.

Somers, van opleiding licentiaat in de rechten, zette zijn eerste stappen in de politiek bij de toenmalige Volksunie. Na de stichting van de VLD in '92 stapte hij over naar de Vlaamse liberalen. Somers, alom geroemd om zijn communicatietalent, gaat aan de slag op de communicatiecel van de partij en wordt adjunct-hoofdredacteur van de Burgerkrant.

Somers gaat werken voor de VLD-Senaatsfractie en wordt vanaf '97 woordvoerder van toenmalig partijvoorzitter Guy Verhofstadt. Somers, die sinds '94 gemeenteraadslid van Mechelen was, haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 een zeer goede uitslag in zijn stad na een campagne waarin hij onder meer focuste op de veiligheid van Mechelen.

Zijn verkiezing tot burgemeester van Mechelen, waar Somers als liberale burgemeester een coalitie met christen-democraten en groenen leidt, leverde hem veel media-aandacht op. Somers was intussen bij de parlementsverkiezingen van '99 verkozen tot Kamerlid voor de VLD. Bij de voorbije verkiezingen trok Somers de liberale Antwerpse Kamerlijst en haalde 57.800 voorkeurstemmen.

Somers verklaarde meer dan eens dat hij tot 2006 burgemeester van Mechelen zou blijven, maar door het minister-presidentschap zal hij zich moeten laten vervangen. Somers gaf in zijn eerste reacties op zijn voordracht als minister-president al toe, dat het opgeven van het burgemeesterschap niet gemakkelijk was.