ISLAMABAD - Bij een bomaanslag tijdens het vrijdagmiddaggebed in een moskee in de Afghaanse stad Herat zijn vandaag zeker acht mensen omgekomen. Tientallen anderen zijn gewond geraakt. Dat hebben de Taliban, die de macht hebben in het grootste deel van Afghanistan, meegedeeld.
Onder de slachtoffers is een Iraanse geestelijke in ballingschap, voor wie de bom mogelijk bedoeld was. Ook kwam een andere Iraniër om. Volgens de Taliban was deze laatste de pleger van de aanslag. Volgens Iraanse bronnen zijn bij de aanslag zeker twintig doden en honderd gewonden gevallen.

Na de explosie, waar volgens de Taliban het regime in Teheran achter zat, kwam het tot rellen in Herat, waarbij het consulaat van Iran werd aangevallen en brand werd gesticht in verscheidene sjiïetische moskeeën.

De geestelijke die bij de aanslag omkwam was Maulvi Mohammed Mussa, een soennitische geestelijke uit Iran, die in Herat in ballingschap leefde. De bom ontplofte tijdens de preek van Mussa. De grote meerderheid van de Afghanen zijn soennitische moslims, terwijl de meeste Iraniërs sjiïeten zijn.