JERUZALEM -- De regering van Israël, de Palestijnse Autoriteit en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, hebben vandaag het concept-rapport van de commissie-Mitchell ontvangen. De commissie heeft onderzocht wat de aanleiding voor het aanhoudende geweld tussen Israël en de Palestijnen is en hoe daar een einde aan gemaakt kan worden.
De internationale commissie werd geleid door de Amerikaanse oud-senator George Mitchell. Nu bestuderen Israël en Palestijnen het rapport. Na bijsturing wordt een definitieve versie openbaar gemaakt.

Toch zijn uit Palestijnse en Israëlische bron al enkele zaken bekendgeraakt. De commissie legt de schuld van de gewelddadigheden niet uitsluitend bij Israël of bij de Palestijnen.

  • De commissie-Mitchell ziet het omstreden bezoek in september van de toenmalige oppositieleider Ariel Sharon aan de Tempelberg slechts als een van de factoren die hebben geleid tot het uitbreken van het geweld, en niet als directe aanleiding. Met deze conclusie zal de Israëlische regering zeker in haar nopjes zijn.
  • Tot tevredenheid van de Palestijnen bevat het rapport ook een oproep aan Israël om alle bouwactiviteiten in de joodse nederzettingen te stoppen. Israël heeft eerder toegezegd geen nieuwe nederzettingen te zullen bouwen, maar wel toestemming te geven voor nieuwbouw om de gegroeide bevolking van de nederzettingen te kunnen huisvesten. Met deze oproep komt de commissie tegemoet aan een oude Palestijnse wens.