OUARZAZATE - De Japanner Hirosshi Masuoka en de Fransman Pascal Maimon (Mitsubishi) hebben vanmiddag de zesde etappe in de Dakar-rally gewonnen. Het ging om een klassementsrit over 338 kilometer tussen Er Rachidia en het Marokkaanse Ouarzazate. Masuoka wordt meteen de nieuwe leider. Na een betwiste snelheidscontrole van de organisatie dreigen de piloten intussen met acties.
Masuoka neemt in het algemeen klassement de leiding over van de Belg Grégoire de Mévius (Nissan), die als vierde finishte. Hij liep vandaag onder meer een straftijd van vier minuten op. Onze landgenoot staat nu derde in het algemeen klassement.

Straftijd

"Het is belachelijk!", zegt De Mévius. "Tijdens een verbindingsrit plaatsten de mensen van TSO een radar op een weg met 4 rijvakken. Volgens onze GPS reden we 55 km/u, volgens de GPS van de organisatie haalden we 66 km/u. In het totaal werden 25 wagens geflitst en 80 motoren. De straf bestond uit 1 minuut straftijd per km/u te snel. Wij reden 4 km/u te snel en kregen dus 4 minuten straftijd aangesmeerd."

Schlesser geeft op

De etappe werd gekenmerkt door de gedwongen opgave van één van de topfavorieten, de Fransman Jean-Louis Schlesser. De Buggy Kangoo Diesel van de tweevoudige laureaat vatte na 40 kilometer vuur, waarschijnlijk door een lek in het injectiesysteem van de turbo.

Bij de motoren ging de dagzege naar de Spanjaard Juan Roma (KTM LC4 660). Hij was 1:28 sneller was dan de Fin Kari Tianen die hij meteen ook van de leiding verdrong.