MOSKOU -- Het parket-generaal van Rusland heeft de inbeslagname van aandelen van petroleummaatschappij Yukos gedeeltelijk opgeheven. Gisteren had het Russische gerecht beslag gelegd op 44 procent van de aandelen van de grootste Russische petroleumontginner Yukos.
,,Het onderzoek van de documenten heeft aangetoond dat 4,5 procent van de in beslag genomen aandelen toebehoren aan fysieke personen die op geen enkele manier in verband staan met de lopende onderzoeken van het gerecht'', aldus een vertegenwoordiger van het parket-generaal aan Interfax. Die aandelen worden nu vrijgegeven.

Afgelopen weekeinde werd Yukos-topman Michail Chodorkovski aangehouden op beschuldiging van corruptie en fiscale fraude. Waarnemers menen dat achter de arrestatie politieke motieven schuilgaan omdat de man, één van de rijkste mensen van Rusland, een bedreiging vormde voor de positie van president Poetin.

Volgens een woordvoerder van Yukos behoorden de aandelen juridisch toe aan de buitenlandse investeerders, Yukos Universal Ltd. en Hully Enterprises. Die bedrijven zijn in handen van privé-investeerders zonder band met Chodorkovski, luidde het. De woordvoerder noemde de inbeslagname ,,illegaal''.