De belangrijkste beurzen in Azië begonnen de week in mineur. In Taiwan verloor de beursindex 2,5 procent als gevolg van politieke onenigheid over de bouw van een nieuwe kerncentrale in het land. Daardoor dreigt de goedkeuring van de begroting voor volgend jaar niet goedgekeurd te geraken.

Zowel de Japanse als de Koreaanse beurzen zakten dan weer naar het laagste peil sinds 20 maanden. In Tokyo was vooral de elektronicagroep Sony verantwoordelijk. het aandeel verloor 4 procent omdat de winst op de verkoop van het sterproduct Playstation 2 blijkt tegen te vallen. Het bedrijf maakt nog niet duidelijk hoe dat de totale winst zal beïnvloeden, klagen analisten. Ook de aandelen van beursmakelaars verloren terrein, omdat gevreesd wordt dat de vrijmaking van de commissielonen op beurstransacties hun winst zal aantasten.

Europa herontdekte voor de zoveelste keer de deugden van de ,,oude economie''. Technologie en telecom trappelden ter plaatse, maar defensieve en industriële aandelen konden winst optekenen. De olieaandelen verloren wel terrein.

Het Europese ,,aandeel van de dag'' was de Nederlandse bankverzekeraar ING (de moeder van BBL). Het werd 4,46 procent duurder tot een jaarhoogtepunt van 80,1 euro dankzij een goed rapport van Morgan Stanley. De bank geeft ING de rating outperform en plakt er een koersdoel op van 90 á 100 euro.

De olieaandelen stonden onder druk nadat het oliekartel Opec had meegedeeld dat het zijn productie vanaf vandaag met twee procent zou verhogen. Volgens analisten zal dat echter weinig verschil maken omdat de vraag naar olie zo groot blijft. In Londen steeg de olieprijs dan ook met 33 dollarcent tot 31,28 dollar per vat.

Toch boekten de luchtvaartaandelen winst in het vooruitzicht van een lagere kerosineprijs. Vooral KLM en British Airways sprongen eruit, met respectievelijk 6,58 en 9,53 procent winst.

Een negatieve uitschieter was de Duitse farmagroep Schering. Het aandeel verloor 4,75 procent als gevolg van zwakke kwartaalcijfers en het uitstel van de aangekondigde afsplitsing van een biotech-dochter.

De aandacht voor traditionele sectoren hielp de Bel-20 in Brussel niet echt veel vooruit. De chemiegroepen Solvay en Tessenderlo verloren zelfs 3,46 en 2,86 procent. Dat is het laagste peil sinds respectievelijk meer dan een jaar en 2,5 jaar.

De enige uitgesproken winnaar op de Belgische beurs was Ariane II, met 6 procent winst tot 37,64 euro. LSG voerde de verliezers aan met een daling van 10,81 procent tot 16,5 euro. Duvel, Fountain, Miko en Hamon speelden 7 á 8 procent kwijt.

De Amerikaanse beurzen verdeelden winst en verlies. De technologierijke beurs Nasdaq werd het slachtoffer van een daling van Cisco Systems. Deze ,,wegenbouwer voor het Internet'' kreeg van Lehman Brothers een lager koersdoel opgeplakt en speelde zo'n 10 procent kwijt. De Nasdaq Composite stond kort na de middag bijna drie procent lager op 3.180 punten. International Paper profiteerde dan weer van een upgrade bij Deutsche Banc Alex Brown. Ook Microsoft en Citicorp gingen vooruit, waardoor de Dow Jones in de vroege namiddag zo'n 1,6 procent winst kon optekenen.

Analisten noemden de terugval van Cisco Systems een gevolg van het besef dat de economische groei aan het afnemen is. ,,Dit heeft dramatische gevolgen voor alle aandelen met een hoge koers-winstverhouding'', aldus een fondsbeheerder.