ANTWERPEN - PMA is geen ''nieuwe drug,,, zoals de jongste weken is gemeld. In de Verenigde Staten zijn al sinds de jaren 70 gevallen van PMA-slachtoffers bekend sinds de jaren '70. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt ''hiervan op de hoogte te zijn,,.

In België zijn de afgelopen weken vier officiële sterfgevallen gemeld van druggebruikers, die dachten dat ze ecstacy (XTC, MDMA) geslikt hadden, maar die in feite PMA namen, een levensgevaarlijke amfetaminevariant.

Reeds in de jaren zeventig blijken pillen of poeders, die PMA bevatten in plaats van XTC, de doodsoorzaak van druggebruikers te zijn geweest. Dat zegt een studie van de wetenschappers Inaba, Way en Blum uit 1978. In die studie worden sterfgevallen uit 1972 en 1973 verklaard als ''veroorzaakt door vergiftiging met het amfetamine- derivaat PMA,, (paramethoxymetamfetamine).

Risico's

Naarmate de jaren zeventig verstreken raakten de gebruikers op de hoogte van het gevaar. PMA, net zoals het risico op het onbewust gebruiken van PMA, verdween uit de handel, zo blijkt uit een studie uit 1983 (Stafford). Tijdens de jaren tachtig en negentig werden wereldwijd echter regelmatig gevallen van PMA-vergiftiging vastgesteld.

De wetenschappelijke literatuur beschrijft die PMA-gevallen al sinds de jaren zeventig en Volksgezondheid bevestigt dat. ''PMA blijkt zo oud als de straat,,, zegt Marjan Leicher, woordvoerster van het kabinet van minister Magda Aelvoet (Agalev), aan Belga. ''Het verschijnsel van PMA, dat als ecstacy verkocht wordt, blijkbaar ook.,,