LONDEN -- Sir Sean Connery, die vooral bekend is geworden als James Bond, is gekozen tot beste Britse acteur aller tijden. Als beste Britse actrice werd Julie Walters uitverkoren.

Aan de verkiezing van de beste Britse filmacteurs hebben meer dan 10.000 mensen deelgenomen. Connery speelde in zeven Bond-films en kreeg verder bekendheid door zijn rollen in onder meer The Name Of The Rose en The Hunt For Red Oktober. Vorig jaar sloeg koningin Elizabeth II de vurige Schotse nationalist tot ridder.

Na Connery eindigden Sir Anthony Hopkins en de vorig jaar overleden Sir Alec Guinness als tweede en derde. Voor Sir John Gielgud, door velen als de beste Britse acteur beschouwd, was in de toptien geen plaats.

Walters kreeg een Oscar-nominatie voor haar rol in de film Educating Rita. Zij is ook te zien in de film Billy Elliot, over het Engelse jongetje dat tegen de zin van zijn vader balletdanser wil worden.

Na Walters komen Dame Judi Dench, die een Oscar kreeg voor haar rol in Shakespeare In Love, en Catharina Zeta-Jones op de tweede en derde plaats.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig