BRUSSEL - De luchtvaartmaatschappijen in Europa zouden dit jaar samen zo'n 2,5 miljard dollar (2,12 miljard euro) verliezen lijden. Dat meent de Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen (AEA), die 30 leden telt. De verklaring voor de massale verliescijfers is gekend: de oorlog in Irak, de sars-epidemie in Zuid-Oost-Azië en de economische vertraging, drie redenen waarom de Europeaan aarzelt het vliegtuig te nemen.
Op wereldvlak zouden de verliezen kunnen oplopen tot 10 miljard dollar (8,46 miljard euro), berekende de IATA (International Air Transport Association).

In een persbericht van de AEA voorziet de vereniging ,,een algemeen substantieel operationeel verlies'' bij haar leden. De financiële resultaten die de AEA al kon inkijken, zijn in het beste geval ,,slecht'' en soms zelfs ,,de slechtste ooit'', aldus de secretaris-generaal, Ulrich Schulte-Strathaus.

Bovendien is er geen verbetering merkbaar. ,,De cijfers die we wekelijks ontvangen, laten een alsmaar gedeprimeerder scenario zien'', zei hij. In de week van 18 mei daalde het passagiersverkeer naar Azïë met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om de grootste daling dit jaar. Wereldwijd werd er afgelopen week 9,5 procent minder gevlogen. Het transatlantische vliegverkeer nam met 4,5 procent af, dat naar het Midden-Oosten met 3,5 procent. Binnen Europa werden er 7,9 procent minder passagiersvluchten uitgevoerd.

,,De cijfers over Noord-Amerika zijn onthutsend, want vorig jaar stond het vliegverkeer al op een historisch dieptepunt'', aldus de secretaris-generaal. Ook de cijfers voor het intra-Europese verkeer noemde hij ,,een grote schok''.