BRUSSEL - Abdelcrim El-Haddouti uit Vilvoorde, de goede vriend van Nizar Trabelsi, kocht precies de producten die Trabelsi nodig had om een bom te maken: zwavel en aceton. Die producten werden in de snackbar van de El-Haddouti's in Brussel gevonden. ,,Louter toeval'', zei Abdelcrim woensdag voor de Brusselse strafrechtbank.
Abdelcrim werd op 13 september 2001, twee dagen na de aanslagen in New York, aangehouden samen met Nizar Trabelsi in diens verblijfplaats in Ukkel. Beiden zitten nog steeds in voorhechtenis. Ze kennen elkaar sinds 1998 en zagen elkaar regelmatig sinds juli 2001, sinds Trabelsi uit Afghanistan naar België was gekomen om een aanslag te plegen.

Trabelsi zegt dat hij en Abdelcrim de producten samen gekocht hebben. Maar deze laatste ontkende dat woensdag. Hij herhaalde dat hij ze voor een zekere ,,Mous'' gekocht had, een man die in Frankrijk woonde en die hem regelmatig drank kwam leveren voor ,,Le Nil''. Vreemd genoeg wist Abdelcrim niet te vertellen wie Mous precies is en waar hij woont. Hij heeft hem één keer vergezeld in Sarselles, nabij Parijs, ,,waar alle gebouwen op elkaar lijken'', zei de verdachte.

Wat Mous met zwavel en aceton deed, heeft Abdelcrim zich nooit afgevraagd, beweert hij. ,,Ik heb mij nooit de bedenking gemaakt dat dit gevaarlijke producten waren. Ik wist niet dat dat kon dienen om een bom te maken'', zei hij woensdag voor de rechters. De voorzitster Claire De Gryse was niet overtuigd: ,,Het is toch vreemd dat Trabelsi juist die producten nodig had die u voor die Mous moest kopen'', zei ze. Ze wees hem nog op een brief die hij vanuit zijn cel aan een vriend had geschreven. Hij vroeg de vriend om de man van de drogisterij te gaan opzoeken waar hij de producten had gekocht. De vriend moest de drogist vragen om aan de politie te verklaren dat Abdelcrim de producten nodig had voor ene Mous.

Abdelcrim heeft Trabelsi bij zijn terugkeer in België in juli 2001 geholpen om een hotel te vinden. Hij opende voor hem ook een bankrekening. ,,Omdat we samen een restaurant wilden openen'', legde Abdelcrim woensdag uit.

Ook de broer van Abdelcrim, Hassan, werd woensdag verhoord. Ook hij staat terecht, maar is niet aangehouden. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de zwendel met valse paspoorten, ook al verklaart iemand in het onderzoek vijftig valse visa en tien paspoorten van hem gekocht te hebben.

De laatste die woensdag verhoord werd was de Brusselse buschauffeur Djamel M., die onder meer vervolgd wordt omdat hij zijn Belgisch paspoort uitleende aan het netwerk dat valse papieren maakte voor wie naar Afghanistan wilde gaan. M. beweert uit nieuwsgierigheid en bovenal als toerist naar Afghanistan getrokken te zijn, op aanraden van Amor Sliti. Bij zijn terugkeer geeft hij toe ,,bezweken te zijn voor de druk'' en heeft hij in Londen zijn paspoort aan zijn vrienden gegeven. Sliti beweert het paspoort onderschept te hebben in Afghanistan en het daar te hebben vernietigd.

De laatste beklaagden zullen maandag verhoord worden, evenals raadsheer Christian De Valkeneer, die onderzoeksrechter geweest is in deze zaak.