BRUSSEL - De Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC) heeft een nieuwe reglementering voor de subsidiëring van Vlaamse cultuur in de hoofdstad. Een van de opvallende elementen is dat de erkende kunstenpodia zoals de KVS en het Kaaitheater voor een periode van vier jaar subsidie krijgen
De Vlaamse gemeenschapscommissie kent dit jaar 3,9 miljoen euro subsidies toe aan de Vlaamse culturele sector. Dat maakte VGC-voorzitter Robert Delathouwer vandaag bekend.

De vorige regels voor de toekenning van subsidies dateren van tien jaar geleden en waren niet meer aangepast aan het veranderde cultuurlandschap in Brussel. Het college van de VGC keurde daarom eind april een nieuw kader goed over wie subsidies krijgt en hoe.

In het nieuwe regelement zijn drie criteria vastgelegd: naast de artistieke relevantie, die in het verleden sterk doorwoog, speelt voortaan ook de impact van het kunsthuis of project op de stad (de stedelijke relevantie) en het succes bij het publiek (de publieksweging) mee.

Verder maakt het reglement een onderscheid tussen subsidies aan Brusselse kunsthuizen, kunstverenigingen en kunstprojecten. De kunstenpodia die door de Vlaamse overheid erkend en gesubsidieerd worden, zoals het Kaaitheater of de KVS, krijgen voortaan structurele subsidies voor vier jaar. Niet-erkende centra zoals cinema Nova, en kunstverenigingen zullen nog altijd jaarlijks subsidies moeten aanvragen.