TOULOUSE - De Franse politicus Pierre Poujade is vandaag op 82-jarige leeftijd overleden in zijn huis in La Bastide-L'Evêque. Dat meldt de burgemeester van het dorpje waar hij al meer dan veertig jaar woonde. Poujade was hartpatiënt en overleed na een ochtendwandeling.
Poujade heeft zich tijdens zijn leven opgeworpen als de verdediger van de kleine zelfstandige. Hij behaalde in de jaren '50 politiek succes met zijn partij UCDA (de Unie ter Verdediging van Handelaars en Ambachtslieden).

Frankrijk maakte in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog een politieke en grondwettelijke crisis door waar Poujade met zijn populistische ideeën van profiteerde. Hij ageerde vooral tegen de belastingen voor de zelfstandige en het kleinbedrijf. In 1956 haalde de UCDA maar liefst 52 parlementszetels.

Onder de vleugel van Poujade kwam Jean-Marie Le Pen voor het eerst in het Franse parlement.

Toen Charles de Gaulle in 1958 als president van de Vijfde Republiek orde op zaken stelde, boetten de 'poujadisten' razendsnel aan populariteit in. De naam van Poujade leeft voort in de uitdrukking 'poujadisme', synoniem voor kleinburgerlijk populisme met een (extreem-)rechts karakter. De uitdrukking is opgenomen in de Van Dale.