MOGADISHU -- De bevolking van Somalië heeft met grote vreugde gereageerd op de verkiezing van de eerste president sinds tien jaar. De verkiezing gebeurde door het twee weken geleden geïnstalleerde parlement, dat vooralsnog zetelt in het buurland Djibouti. Dat koos gisteren oud-minister van Binnenlandse Zaken Abdiqasim Salad Hassan tot president.
Belangrijker dan wie er is gekozen was voor de Somaliërs het feit dat hun land weer een president heeft.

«Het maakt niet uit wie er president is, maar wat we nodig hebben is een regering die de huidige politieke, sociale en economische problemen kan aanpakken», zei een opgetogen Mohamed Mohamud Warsameh, districtscommissaris van Dhusamareb.

In de hoofdstad Mogadishu en op tal van andere plaatsen in het land trokken mannen, vrouwen en kinderen dansend en zingend door de straten om de verkiezing van een president te vieren. Sommige mensen huilden van blijdschap. Restaurants deelden gratis maaltijden uit en winkels sloten hun deuren, waardoor de dag spontaan uitgroeide tot een nationale feestdag.

Somalië is al sinds 1991 synoniem aan chaos en geweld. Sinds dat jaar, toen oppositieleiders de handen ineen sloegen en dictator Mohamed Siad Barre verdreven, heeft het land geen centrale regering meer, maar wordt het beheerst door elkaar bestrijdende militieleiders.

De verkiezing van Hassan is het resultaat van een conferentie die op 2 mei in Arta in Djibouti begon. De conferentie, een initiatief van de president van Djibouti, Ismael Omar Guelleh, vormde de dertiende poging om een vreedzame oplossing tot stand te brengen voor de problemen van Somalië. Ongeveer tweeduizend stamoudsten, religieuze leiders en maatschappelijke vertegenwoordigers namen deel aan de conferentie, waarvan de internationale gemeenschap geen hoge verwachtingen had. Het was voor het eerst dat er een conferentie werd gehouden waar anderen dan militieleiders aan deelnamen. Dit, plus het feit dat ze in vrijwel volledige afzondering van de buitenwereld werd gehouden, vormde volgens waarnemers het geheim van het succes van de conferentie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig