BRUSSEL/ANTWERPEN - Toneelspeelster Gella Allaert, moeder van acteur Frank Aendenboom, is op 18 maart overleden. Dat is vandaag bekend geraakt. Zij is 91 jaar geworden. Gella Allaert acteerde zowel bij de Antwerpse KNS als de Brusselse KVS, en was te zien in heel wat tv-reeksen en speelfilms.

Gella Allaert werd op 8 september 1910 in Oostende geboren, maar bracht het grootste deel van haar leven in Antwerpen door. Haar opleiding kreeg ze in Brussel. Ze studeerde er niet enkel toneel bij Teirlynck, maar haalde aan het Koninklijk Conservatorium ook eerste prijzen piano en harp.

In 1936 trok Allaert als beginnend actrice naar de Antwerpse KNS, waar ze tot '58 zou blijven. Vervolgens speelde ze tot 1964 in de KVS-Brussel, om daarna terug te keren naar de KNS.

Gella Allaert was een typische karakteractrice. Zij groeide op in de traditie van Teirlynck en van (KNS-directeur) Joris Diels die groot belang hechtten aan het zich inleven in een rol.

Een stuk waarmee ze, begin de jaren zestig, grote bekendheid (en in '66 de LNA-prijs) verwierf was het in de KVS gecreëerde Wie is bang van Virginia Woolf? van Edward Albee.

Terwijl zij voor het grote publiek vooral bekend was voor haar ernstige en dramatische rollen, speelde ze in Antwerpen ook mee in tal van komedies aan de zijde van Robert Marcel en Jos Gevers.

De actrice deed ook veel tv-werk. Zij speelde mee in de populaire tv-reeksen Wij, Heren van Zichem en De Vorstinnen van Brugge en in de jeugdfeuilletons Zanzibar en Het Geheim van Killarney Harbour .