In Azië liepen de beursprestaties uiteen. Japan verloor terrein, met bandenmaker Bridgestone in de vuurlinie. Het aandeel zakte met 9,4 procent tot 1.268 yen nadat de Amerikaanse dochter Firestone de relaties met autofabrikant Ford afbrak. Furukawa, een producent van componenten voor glasvezelnetwerken, verloor 1,3 procent tot 1.405 yen. De groep maakte beter dan verwachte halfjaarcijfers bekend, maar waarschuwde tegelijk voor een moeilijk jaar in de VS.

Hongkong en Singapore reageerden met ongeveer een procent winst op de vooruitgang van de Amerikaanse Nasdaq. Taiwan steeg met 0,7 procent dankzij regeringsbeloften over de ondersteuning van de Taiwanese dollar. In Korea moest de beurs 0,2 procent afgeven.

Europa liet zich inspireren door de spectaculaire rally van Nasdaq op maandag. De telecomsector -- vooral bedrijven met een sterke positie in de VS -- zat op de voorste rij. De Dow Jones Europe Stoxx 50 index steeg met 0,6 procent en staat nu nog slechts 4 procent lager dan bij het jaarbegin.

In de telecomsector klom het Britse Marconi, dat sterk staat in Noord- en Zuid-Amerika, met 5,2 procent tot 415,5 pence. Concurrent Alcatel, die volgens de geruchtenmolen het Amerikaanse Lucent wil overnemen, werd 4,5 procent duurder tot 36,15 euro. Bij de operatoren werd Deutsche Telekom 3,1 procent duurder tot 26,85 euro. De Duitse groep hoopt deze maand de overname van de Amerikaanse mobilofoonoperator VoiceStream af te ronden.

Ook de mediasector boerde goed, met als opvallendste stijger RTL Group. Het aandeel klokte 7,9 procent hoger af op 68 euro na het bericht dat de sportrechtendivisie gaat fuseren met de gelijkaardige divisie van Vivendi Universal. Die laatste steeg zelf met 2,5 procent tot 79,45 euro. De Britse informatiegigant Reuters deed er 6,1 procent bij tot 1.090 pence.

Goede resultaten waren er gisteren bij de Duitse fabrikant van haarverzorgingsproducten Wella. Het aandeel steeg met 10 procent tot 49,49 euro. Ook ING kwam met goede cijfers en kreeg als beloning een koerswinst van 2,7 procent, tot 76,23 euro. British Airways beperkte zijn kwartaalverlies en sloot 5,8 procent hoger af op 377 pence.

In eigen land boekte de Bel-20 0,7 procent winst. Barco klom met 6,8 procent tot 56,8 euro dankzij het binnenhalen van een eerste contract voor zijn digitale cinemaprojectoren.

De verdwijning uit de invloedrijke MSCI-beursindexen speelde het glasaandeel Glaverbel gisteren nog parten. Het aandeel speelde liefst 7,1 procent kwijt tot 100 euro als gevolg van enkele afwaarderingen. Remi Claeys Aluminium, dat vorige week uitpakte met een winstwaarschuwing, verloor 3,9 procent tot 18,75 euro. Op Nasdaq Europe ging het telecombedrijf GTS met liefst 27 procent onderuit tot 0,55 dollar, een gevolg van slechte resultaten.

In Amerika moest de Dow Jones voor het eerst in vijf dagen een stapje terug doen, als gevolg van dalingen bij Merck, United Technologies en General Electric. De index verloor rond de middag 0,3 procent tot 11.300 punten. De Nasdaq Composite wist niet goed richting te kiezen en noteerde ongeveer rond het slot van maandag, net boven de 2.300 punten. Ciena ging flink vooruit, met ruim 5 dollar tot 66 dollar. Qualcomm en Veritas Software moesten achteruit.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.