PYONGYANG - Noord-Korea wil diplomatieke betrekkingen aanknopen met negen Europese landen, waaronder België. Dat meldt de officiële pers in Pyongang vandaag. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Peak Nam-Sun stuurde heeft daarover een brief naar de betrokken landen én naar de Europese Unie gestuurd.
De brief van Nam-Sun was gericht aan België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Ierland, Luxemburg en Nederland.

"De diplomatieke band met de Europese landen zal een positief effect hebben om de restanten van de Koude Oorlog voorgoed te vergeten. Bovendien zal zo de vrede en de veiligheid in Noordoost-Aziëén de rest van de wereld gegarandeerd worden", aldus Nam-Sun.

Italië was het eerste land van de G7, de zeven rijkste industrielanden, om diplomatieke banden met Pyongyang aan te knopen. Hiermee verbaasde Italië verscheidene Europese partners.

Andere Europese landen zoals Groot-Brittannië hebben wel al contacten gelegd met Pyongyang. Maar volgens de nieuwe Britse ambassadeur, Charles Humfrey, moet Noord-Korea eerst een antwoord geven op de internationale bezorgdheid over de nucleaire en ballistische programma's van het land.