Renteverlagingen bepaalden vandaag in de hele wereld de beursdag.

In Azië kreeg de beurs van Tokyo, die gisteren gesloten was, een enorme oppepper van de beslissing van de centrale bank om de rente terug naar nul te duwen. De Nikkei boekte met een dagwinst van liefst 7,5 procent de grootste vooruitgang sinds 17 november 1997. Handelaars schreven de stijging vooral toe aan openbare pensioenfondsen, die in het laatste uur van de handel agressief aan het kopen sloegen. Blijkbaar wil de regering op die manier het vertrouwen van de beleggers opkrikken.

Vooral de banken profiteerden van de renteverlaging. Mizuho werd 10 % duurder en Sakura Bank klokte af met 12 % winst. Ook de grote exporteurs deden het goed.

De andere Aziatische markten verloren vandaag terrein door ontgoocheling over de Amerikaanse renteverlaging met ,,slechts'' 50 basispunten. Hetzelfde gebeurde in Europa, waar bovendien een lager dan verwachte Ifo-conjunctuurbarometer werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat het Duitse ondernemersvertrouwen op het laagste peil staat in 20 maanden. En op de technologiebeurs Cebit in Hannover liet Carly Fiorina, de grote baas van Hewlett-Packard, verstaan dat Europa volgens haar niet immuun zal blijken te zijn voor de Amerikaanse groeivertraging.

De Dow Jones Europe Stoxx 50 index verloor 1,6 procent en gaf daarmee de winst van gisteren weer prijs. Bijna alle sectoren gingen achteruit, met gemiddeld 4,8 procent verlies voor de technologieaandelen.

Ericsson speelde 7,9 procent kwijt tot 58 kroon. Nokia ging 4,7 procent achteruit tot 28,6 euro. Philips verloor 5,5 procent tot 30,2 euro nadat Lehman Brothers, Morgan Stanley, ABN Amro en Merck Finck hun winstverwachting voor het aandeel terugschroefden.

De Brits-Nederlandse computergroep CMG liet 5,5 procent liggen tot 640 pence na een downgrade door Merrill Lynch voor verschillende IT-bedrijven. Logica speelde 10 procent kwijt tot 993 pence.

De Duitse chipfabrikant Infineon boerde 3,4 procent achteruit tot 39,05 euro, en moederbedrijf Siemens zakte met 4,5 procent tot 111,99 euro. De Britse chipmaker Bookham Technology ging 8,2 procent omlaag naar 327 pence. Ook de telecomoperatoren verloren rond de 5 á 6 procent.

Een winstwaarschuwing van RTL Group zette ook de mediasector op stelten. Hier wordt gevreesd voor tegenvallende reclame-inkomsten. Het Duitse ProSieben zakte 15 procent tot 19,3 euro en het Franse TF1 verloor 7,8 procent tot 38,23 euro. RTL zelf beperkte het verlies in Brussel tot ruim een procent.

De rest van de Belgische beurs beleefde alweer een rotdag, ondanks een bescheiden herstel in de late handel. Fortis noteerde stabiel in afwachting van de jaarresultaten van morgen, maar KBC ging 2,07 procent onderuit naar 43,15 euro. Almanij, dat vandaag cijfers bekendmaakte, zakte met 4,79 procent tot 37,8 euro.

Ondanks de fenomenale verliezen van dinsdag hield de verkoopdruk ook in Amerika aan. Onder de verliezers zat Procter & Gamble, dat volgens de Wall Street Journal eenvijfde van zijn personeel aan de deur zou zetten. In de ochtendhandel speelde de Dow Jones 1,4 procent kwijt tot onder de 9.600 punten. De Nasdaq Composite noteerde 0,8 procent lager op 1.844 punten.