AMMAN/DAMASCUS -- In tal van landen zijn vandaag mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de crisistop in het Egyptische Sharm el-Sheikh en tegen het aanhoudende geweld in Israël. In de Palestijnse gebieden zijn deze namiddag weer twee doden gevallen.

Zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaan oever heeft het Israëlische leger deze namiddag bij rellen een jongeman doodgeschoten.

In Bagdad, de hoofdstad van Irak, betuigden duizenden gewapende jongeren steun aan de Palestijnen. Ze riepen dat ze naar Jeruzalem willen gaan om daar met de Palestijnen tegen het Israëlische leger te vechten.

Een woordvoerder van de Baath-partij van Saddam Hoessein zei vandaag dat Irak niet gelooft in de crisistop in Egypte. Het land ziet de gesprekken als een samenzwering tegen de Arabische wereld.

Ook in Iran werd gedemonstreerd. In Teheran riepen duizenden mensen 'dood aan Israël en Amerika'. Demonstranten verbrandden de Israëlische vlag en riepen op tot een heilige oorlog tegen Israël.

Syrië liet maandag weten de gesprekken in Sharm el-Sheikh niet eerlijk te vinden. De Syrische regering beschuldigt de Verenigde Staten ervan Israël te steunen in de strijd tegen de Palestijnen.

In Libanon protesteerden gevluchte Palestijnen tegen de crisistop en tegen het geweld in Israël. Ze zijn tegen de deelname van de Palestijnse leider Yasser Arafat aan de gesprekken in Egypte. In Ankara in Turkije kwamen tweehonderd demonstranten bijeen, eveneens om steun te betuigen aan het Palestijnse volk.

In Tunesië vond een vreedzame demonstratie plaats. Drieduizend mensen protesteerden in Tunis tegen de Israëlische oppositieleider Sharon en eerden de gedode Palestijnen.