In de islamitische wereld kunnen vier belangrijke, radicale terreurbewegingen onderscheiden worden: twee Palestijnse organisaties, een pro-Iranese Libanese beweging en een vierde organisatie die opgericht is door de beruchte miljardair Osama Bin Laden.
De Palestijnse formaties, zijnde de Beweging van Islamitische Weerstand (Hamas) en de Islamitische Jihad , vonden hun oorsprong in de jaren '80.

De pro-Iran geïnspireerde Jihad, opgericht in 1980, was de eerste Palestijnse fundamentalistische organisatie die de gewapende strijd met Israël aanbond. Hamas is in het leven geroepen aan het begin van de eerste Intifada (1987-1993). Net als Jihad kantte Hamas zich hevig tegen de Israëlisch-Palestijnse akkoorden van 1993. De beweging is vastberaden de strijd verder te zetten tot een islamitische staat is opgericht in heel Palestina.

De twee organisaties zijn ook aanwezig in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon, die tijdens de burgeroorlog (1975-1990) dienden als uitvalsbasis voor diverse organisaties die anti-Amerikaanse en anti-zionistische aanslagen in het Midden-Oosten en de rest van de wereld opeisten.

Een van hen was ,,Zwarte september''. De inmiddels verdwenen organisatie eiste in 1973 de aanslag op de Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München op. Een andere beruchte organisatie is het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (FPLP) , dat haar hoofdkwartier in Damas heeft. Het FPLP was in 1970 verantwoordelijk voor de vernietiging van drie Amerikaanse lijnvliegtuigen boven Jordanië.

Een andere groep heet de Islamitische Jihad , maar mag niet verward worden met de gelijknamige Palestijnse organisatie. De groep eiste in de jaren '80 de verantwoordelijkheid voor talrijke gijzelingen van westerse burgers in Libanon. In 1983 eiste deze organisatie eveneens de aanslag tegen de Amerikaanse ambassade en de Amerikaanse en Franse hoofdkwartieren van de multinationale macht in Beiroet op.

De Libanese moslimfundamentalisten van Hezbollah , opgericht in 1984 door de Pasdaran (Iranese wachters van de revolutie), heeft nooit een aanslag opgeëist buiten Libanon, maar was een speerpunt in de strijd tegen het Israëlische leger in Zuid-Libanon. Israël trok zich in mei 2000 terug uit deze bezette gebieden.

Hezbollah leeft op vijandige voet met de Taliban , die de internationaal gezochte terrorist Osama Bin Laden onderdak bieden in Afghanistan. Deze steenrijke man van Saoedische origine wordt door Washington gezocht voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es-Salaam, die in 1998 aan 224 mensen het leven kostten. De VS hebben 5 miljoen dollar veil voor alle inlichtingen die kunnen leiden tot zijn arrestatie.

Bin Laden wordt er tevens van verdacht de man te zijn achter de aanslag op het Amerikaanse schip USS Cole in de haven van Aden in Yemen op 12 oktober 2000. Hierbij kwamen 17 Amerikaanse militairen om het leven.

Aan deze lijst kunnen ook de separatistische moslimrebellen van Aboe Sayyaf op de Filippijnen worden toegevoegd. Deze beweging manifesteert zich de laatste jaren met talrijke gijzelacties tegen westerlingen.