PARIJS - Een bemiddelaar moet een technische oplossing zien te vinden in de kwestie Yahoo, dat heeft een rechtbank in Parijs vandaag beslist. De bemiddelaar krijgt twee maanden de tijd om een oplossing te vinden voor het feit dat een assortiment nazi-artikelen via internetaanbieder Yahoo te koop wordt aangeboden.
De verkoop van de gewraakte spullen is in Frankrijk verboden. Daarom verplichtte de rechtbank Yahoo in juni tot het afschermen van de bewuste site voor de Franse markt. Maar dat is technisch onmogelijk, zo liet de Amerikaanse onderneming meteen na de uitspraak van de rechter weten. ,,Eisen dat wij bezoekers van onze site gaan filteren op nationaliteit is erg naïef'', aldus Yahoo.

De Franse rechter, Jean-Jacques Gomez, wil dat één Franse en twee internationale deskundigen kijken of de nazi-site kan worden 'afgesloten' voor Franse internetters. Onder de omstreden spullen bevinden zich onder meer replica's van cylinders met het opdruk Zyklon B, het gifgas dat in de Tweede Wereldoorlog door Duitsers in concentratiekampen werd gebruikt. Ook uniformen, dolken en medailles worden te koop aangeboden.

Met zijn uitspraak heeft de rechter een besluit over een dwangsom van 200.000 euro (ruim 8 miljoen frank) per dag uitgesteld. Dat bedrag was geëist door een internationale antiracistische organisatie samen met de Franse bond van Joodse studenten. Eerder al had de rechter geconstateerd dat de site met nazi-souvenirs ,,een belediging is van de gezamenlijke herinnering van heel Frankrijk''.