WENEN - De Oostenrijkse historicus Thomas Wang heeft het archief van de Gestapo van Wenen teruggevonden. De documenten van het grootste Gestapo-bureau van het Derde Rijk, dat zo'n 900 agenten telde, waren tientallen jaren verloren gewaand en bleken zich te bevinden in het archief van de stad en de deelstaat Wenen, zo hebben Oostenrijkse media vandaag gemeld.
In het Gestapo-archief bevinden zich volgens het documentatiecentrum van het Oostenrijkse verzet ongeveer 12.000 documenten over slachtoffers van de geheime politie, voorzien van foto's. Sommige slachtoffers waren amper veertien jaar oud.

Mang, die aan proefschrift werkt, zei op de Oosterijkse radio ORF dat hij erg aangedaan was van de door angst en martelingen getekende beelden van de slachtoffers van de Gestapo. De meesten werden beschuldigd van deelname aan activiteiten tegen de staat. Ook mensen die ,,verboden omgang met krijgsgevangenen'' hadden, werden aangehouden. Vele gevangenen werden gemarteld om hen tot bekentenissen en het geven van namen te dwingen.

Tot de belangrijkste namen in het archief behoort die van de latere sociaal-democratische minister van Justitie, Christian Broda, die destijds als 27-jarige in het verzet tegen de nazi's actief was.

Historici hebben decennia lang vergeefs naar de documenten gezocht. De autoriteiten in Wenen bestreden zelfs dat het archief bestond, aldus het hoofd van het documentatiecentrum van het Oostenrijkse verzet, Wolfgang Neugebauer. Nu is vast komen te staan dat de Weense politie de documenten 26 jaar geleden aan het gemeentearchief heeft overgedragen zonder historici daarvan in kennis te stellen.