MADRID -- De Baskische afscheidingsbeweging ETA had plannen om in december 1999 de Picasso-toren, de hoogste wolkenkrabber in Madrid, op te blazen. Dat heeft de directeur-generaal van de Spaanse politie, Juan Cotino, donderdag bevestigd.

De aanslag werd verijdeld doordat de ordediensten beslag konden leggen op 1,7 ton explosieven, die de ETA voor de aanslag wou gebruiken. De aanslag zou de eerste geweest zijn sind de terreurbeweging in december '99 bekend maakte de wapenstilstand, in de herfst van '98 gesloten, niet meer te zullen respecteren.

Volgens Cotino maakte de arrestatie dinsdag van twee vermoedelijke leden van een Madrileens ETA-commando duidelijk dat de Picasso-toren een doelwit was van de Baskische afscheidingsbeweging.

Op 21 december '99 onderschepte de Guardia civil twee bestelwagens geladen met explosieven. De voertuigen waren op weg naar Madrid. ,,Eén van de twee dinsdag gearresteerde ETA-verdachten heeft bekend dat de twee bestelwagens tegen de Picasso-toren zouden worden gebruikt'', aldus Cotino.

De Picasso-toren, in de zakenwijk van Madrid, is 157 meter hoog en telt 43 verdiepingen. De architect is de Amerikaan Minoru Yamasaki, die ook de op 11 september bij een aanslag vernielde WTC-torens ontwierp. De toren is sinds 1989 in gebruik. Er werken zo'n 5.000 mensen.