MCLEAN - De Amerikaanse adviesorganisatie KPMG Consulting wil 23 adviesbureaus van Andersen Worldwide overnemen voor 284 miljoen dollar (312 miljoen euro). De twee partijen maakten woensdag bekend daartoe een intentieverklaring te hebben ondertekend.
De overeenkomst is een verdere stap in de ontmanteling van Andersen, dat in opspraak is geraakt door zijn rol in het schandaal rond het failliete Amerikaanse energieconcern Enron. De accountantorganisaties van Andersen over de hele wereld, exclusief die in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen periode overgenomen door concurrenten.

De overeenkomst tussen KPMG en Andersen Worldwide betreft de kantoren in de VS, Europa, de regio Azië/Stille Oceaan en Latijns-Amerika. Ze behaalden het afgelopen boekjaar een omzet van 1,4 miljard dollar (1,54 miljard euro) en hebben 7000 werknemers. KPMG nam eerder al de adviesactiviteiten van Andersen in Hongkong en China over.

KPMG Consulting heeft over de hele wereld 9.000 mensen in dienst en boekte het afgelopen financiële jaar een omzet van 2,9 miljard dollar (3,2 miljard euro). De onderneming werd in 2000 afgesplitst van accountantsorganisatie KPMG en werd vorig jaar op de beurs genoteerd.

Naast de overnamesom van 284 miljoen dollar (312 miljoen euro) biedt KPMG Consulting de partners van Andersen over een periode van drie jaar 6,5 miljoen aandelen aan als ze overstappen naar de nieuwe eigenaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig