BRUSSEL - De voorzitster van de Congolese oppositiepartij Mouvement des Démocrates (MD), Justine M'Poyo Kasavubu, keert zondag na een jarenlange ballingschap in België terug naar de Democratische Republiek Congo. Dat heeft de RTBF woensdagmiddag gemeld.
De dochter van de eerste president van Congo verklaarde dat ,,de echte inter-congolese dialoog nu gaat beginnen''. Volgens de MD-voorzitster was het overleg in het Zuid-Afrikaanse Sun City ,,een mislukking'' en hebben de (in 1999 gesloten) vredesakkoorden van Lusaka ,,geen groot belang meer'' nadat zij in Sun City overbodig zijn gemaakt.

Justine Kasavubu juicht weliswaar de inspanningen toe die verscheidene partijen aan de onderhandelingstafel in Sun City hebben geleverd, maar zij vindt het bereikte eindresultaat ,,onbevredigend''. 'Sun City' is momenteel goedgekeurd door de Congolese regering, de (ex-)rebellen van de Mouvement de Libération du Congo (MLC) van beoogd overgangspremier Jean-Pierre Bemba, de civiele maatschappij en diverse niet-gewapende oppositiebewegingen. De door Rwanda gesteunde RCD-Goma, de UDPS van Etienne Tshisekedi en enkele kleinere partijen als de FONUS en MNC/L verwerpen de besluiten van de inter-congolese dialoog. Deze tegenstanders van Sun City hebben zich inmiddels gegroepeerd onder de naam Alliance pour la Sauvegarde du Dialogue Inter-Congolais, afgekort tot ASD.

Kasavubu motiveert haar afwijzing van Sun City door te verwijzen naar vermeende ,,inmenging van buitenaf''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig