BRUSSEL - Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev) organiseert nog deze maand een rondetafelconferentie met alle betrokkenen in het dossier van de Antwerpse Isvag-verbrandingsoven. Minister-president Patrick Dewael (VLD) herhaalt dat van een vervroegde sluiting geen sprake kan zijn zonder voldoende alternatieven. De sluiting moet ook budgettair haalbaar zijn, aldus Dewael.
Bart De Smet (CD&V) en Marleen Van den Eynde (Vlaams Blok) ondervroegen beide ministers vandaag in het Vlaams Parlement naar aanleiding van de verklaring van Dewael dat de Isvag-oven voorlopig best openblijft. Er moeten eerst voldoende alternatieve verwerkingstechnieken voor het restafval zijn, zegt Dewael. Hij wees er ook op dat de oven momenteel aan de strengste milieu-normen voldoet.

Dua zei dat ze van de Vlaamse regering al een mandaat heeft gekregen om te bekijken of een vervroegde sluiting van de Isvag-oven mogelijk is. Ze heeft intussen van enkele professoren drie scenario's ontvangen waarin de financiële en praktische moeilijkheden worden onderzocht. Deze maand nog organiseert Dua een rondetafelconferentie met alle Isvag-betrokkenen. Omdat de uitnodigingen nog moeten verstuurd worden, wilde de minister de datum niet meedelen.

Eén van de drie scenario's houdt een alternatief gebruik in van de Isvag-site in het kader van het afvalbeleid, aldus Dua. Dat komt overeen met een optie die Isvag-voorzitter Heylen zelf vooruit heeft geschoven. Dua zei dat de contacten met de Isvag-voorzitter positief verlopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig