ROME - Toeristen uit de hele wereld werpen, volgens een oude gewoonte, munten in de Trevi-fontein in Rome. Volgens een rechterlijke uitspraak mogen zij nu ook geld uit de fontein halen. ,,Het geld uit de fontein behoort aan niemand toe, dus behoort het aan iedereen'', zo vatten Italiaanse kranten de verrassende uitspraak samen.
De zaak werd jaren geleden aan het rollen gebracht door een 50-jarige Romeinse vrouw. De politie had haar betrapt terwijl zij kleingeld uit het water viste. ,,Ik heb dat gedaan om boeken en schrijfgerei voor mijn kinderen te kopen'', zei de aan de grond geraakte voormalige danseres. Zij zou omgerekend 18 euro uit het waterbekken gehengeld hebben.

De overheid eiste een boete van 1.500 euro, maar de rechter oordeelde nu dat de muntstukjes ,,onbeheerd goed'' zijn en dat iedereen die mag oppakken. Het stadsbestuur ziet dat anders: ,,Voor ons verandert er niets: wie het water aanraakt, begaat een strafbare daad''. Daarom wordt het laatbarokke monument dag en nacht bewaakt.

Volgens het ritueel dat al meer dan honderd jaar oud is, moeten reizigers een muntstuk over de schouder in de fontana di Trevi gooien, en ze zullen zeker in de Eeuwige Stad terugkeren. De recuperatie van de munten gebeurt nu door vuilnismannen die met rubberlaarzen het fonteinbekken instappen en het geld bergen. Dat geld gaat naar liefdadigheidsinstellingen.