BRUSSEL - Het Belgische consortium C-Power heeft het Franse SIIF Energies, de groene poot van het Franse energiebedrijf Electricité de France (EdF), aangetrokken als nieuwe aandeelhouder.

De instap van SIIF Energies kadert in een kapitaalsverhoging bij C-Power, aldus Filip Martens, algemeen directeur van het Belgische consortium. De Franse specialist in hernieuwbare energie neemt 20 procent van de aandelen voor zijn rekening. De vijf huidige aandeelhouders zijn Interelectra, Dredging International, Turbowinds, Ecotech Finance en Socofe.

C-Power was volgens Martens op zoek naar een buitenlandse leverancier van hernieuwbare energie. ,,Met SIIF Energies erbij kan C-Power op een ruim internationaal netwerk rekenen en omgekeerd komt SIIF op de Belgische markt.'' Het bedrijf, met hoofdzetel in Parijs, is voor 50 procent in handen van EdF en voor de andere helft in handen van particuliere aandeelhouders. Het is een wereldspeler in de ontwikkeling en exploitatie van hernieuwbare energieprojecten. Wereldwijd heeft het een portefeuille van 550 Megawatt (MW) groene energie-projecten, waarvan meer dan 300 MW windmolenparken.

C-Power is het consortium dat een domeinconcessie kreeg voor de bouw van een windturbinepark op de Thorntonbank, zo'n 30 kilometer voor de Belgische kust. C-Power wacht nu op de bouw- en milieuvergunning, waarvoor een aanvraag is ingediend. Het hoopt die in het eerste kwartaal 2004 afgerond te hebben, aldus nog Martens, om dan in het tweede kwartaal 2005 met de bouw van het windmolenpark te kunnen beginnen.