WASHINGTON - De werkloosheidsgraad in de VS is in de maand mei licht gestegen van 6 tot 6,1 procent. Ongeveer 9 miljoen Amerikanen hebben geen baan. De Amerikaanse economie verloor netto 17.000 jobs. Dat maakte het ministerie van Arbeid vandaag bekend.
De werkloosheidsgraad van 6,1 procent loopt gelijk met de verwachtingen van analisten. Dat is het hoogste niveau sinds juli 1994. Wel hadden ze gemikt op een hoger banenverlies, van 30.000. Experten beschouwen de cijfers over de werkloosheid en de werkgelegenheid als een meer betrouwbare indicator dan de werkloosheidsgraad.

Het banenverlies vertraagt geleidelijk, wat erop kan wijzen dat het conjunctuurklimaat ietwat verbetert. Het is de vierde opeenvolgende maand dat het banenverlies vermindert. De arbeidsmarkt begint zich te stabiliseren.

Waarnemers rekenden na afloop van de oorlog in Irak al op een herneming. Ook Fed-voorzitter Alan Greenspan was de voorbije weken optimistisch. De Centrale Bank komt dinsdag 24 juni samen om zich over het rentebeleid te beraden. Een verdere verlaging van de Amerikaanse rentevoet, die nu op 1,25 procent staat, wordt niet uitgesloten.