ZURICH -- De Swissair-groep, die een schuldenberg torst van 17 miljard Zwitserse frank (11,39 miljard euro, 459 miljard frank), zoekt bescherming tegen bankroet van enkele afdelingen en verkoopt haar controlebelang in regionale luchtvaartmaatschappij Crossair aan de banken Credit Suisse en UBS.
Crossair, Europa's grootste regionale luchtvaartmaatschappij, neemt de Swissair-vluchten over en ontslaat 2.560 mensen. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Mario Corti gezegd tijdens een persconferentie, vanavond in Zürich.

Credit Suisse en UBS, de twee grootste banken van Zwitserland, hebben Swissair een lening van 1 miljard Zwitserse frank toegezegd om te blijven vliegen.

Swissair liet Sabena intussen via haar advocaten weten dat de 200 miljoen Zwitserse frank (5 miljard Belgische frank), een eerste schijf in het kader van de kapitaalsverhoging, niet zal worden betaald.

Sabena laat in een mededeling weten dat ze haar activiteiten verderzet "ondanks de mededeling van Swissair" en dat ze op zoek gaat naar alternatieve financiering. De raad van bestuur zal binnen de 48 uur bijeenkomen.

De Belgische regering betreurt de flagrante schending door Swissair van de recente akkoorden van 2 augustus door Swissair en de Belgische Staat, luidt het in een mededeling van de ministerraad.

Dat betekent dat de oude rechtsvorderingen doorlopen en dat de mogelijkheid van bijkomende schadeclaims wordt onderzocht, luidt het. De Belgische regering onderzoekt intussen de mogelijkheid om een overbruggingsfinanciering te voorzien voor Sabena die in de plaats treedt van de voorziene kapitaalsverhoging van woensdag 3 oktober, aldus nog de mededeling van de ministerraad.