Tien van de dertien VLD-senatoren gaan voor het voorstel stemmen om het verbod op tabaksreclame uit te stellen Dat zegt VLD--fractieleidster Jeanine Leduc. .

Volgens de VLD-senaatsfractie is ,,het niet is omdat reclame voor iets gemaakt wordt, dat je ook consument bent''. Leduc vindt het zelf ,,hypocriet'' dat enerzijds de tabaksaanplant gesubsidieerd wordt, maar anderzijds een verbod op tabaksreclame wordt ingesteld. ,,Als je geloofwaardig wil zijn, moet je dan ook stoppen met de financiële steun aan de tabaksaanplant''.

Voorstel Van Quickenborne

Leducs partijgenoot Vincent Van Quickenborne gaat nog verder en kondigde aan dat hij binnenkort een wetsvoorstel gaat indienen dat de Europese richtlijn terzake -- met een verbod vanaf 2006 -- inschrijft in de Belgische wet. ,,Wij zien niet in waarom we strenger zouden moeten zijn dan de rest van Europa. Een selectieve uitzondering is niet verregaand genoeg'', verklaarde de senator, die stelt dat het om een officieel standpunt van de VLD-senaatsfractie gaat.

Van Quickenborne zei ook dat sinds het verbod in 1999 het aantal rokers nog is toegenomen. ,,Er is dus geen enkel verband tussen een verbod en roken.''