BRUSSEL - De Japanse autofabrikant Mitsubishi heeft zijn distributiecontract met invoerder Moorkens beëindigd. Dat heeft het bedrijf uit Kontich vandaag bekendgemaakt. Door het wegvallen van het contract staan mogelijk 58 banen op de tocht.

De Moorkens Car Division (MCD) maakt deel uit van de Alcopa-groep. De groep verdeelt in België en Luxemburg de merken Hyundai, Mitsubishi, Suzuki, Ford, Honda, Opel (enkel in België) en Volvo.

Sinds 1 oktober is een nieuwe Europese regelgeving in voege die de autodistributie liberaliseert. Fabrikanten moeten voortaan kiezen tussen een exclusief distributiesysteem, waarbij ze zelf per verkoopregio een verdeler aanduiden, of een selectief distributiesysteem waarbij de producent kwantitatieve en kwalitatieve criteria kan opleggen. Ook komt er meer ruimte voor alternatieve verkoopskanalen.

Alle contracten werden opgezegd en moesten opnieuw onderhandeld worden. De gesprekken tussen Moorkens Car Division en Mitsubishi leverden geen resultaat op, maar woordvoerster Kristine Van de Sype van Alcopa wilde daar verder geen details over kwijt. Het lopende contract loopt af op 30 september 2003.

Het gevolg is nu dat de Mutsibishi-dealers in België en Luxemburg zelf met de producent zullen moeten gaan onderhandelen. De invoer van Mitsubishi-wagens is goed voor negen procent van de groepsomzet van Alcopa. ,,De onderhandelingen voor de invoer van lichte vrachtwagens van Mitsubishi blijven wel lopen'', zegt Van de Sype. Daarvoor wordt onderhandeld met Moorkens Truck Division.

Voor de andere Japanse merken lijkt er vooralsnog geen probleem. De woordvoerster verwacht dat de onderhandelingen met Hyundai en Suzuki snel positief zullen worden afgerond.

MCD bekijkt intussen of de 58 medewerkers die instonden voor de invoer van Mitsubishi-wagens, terecht kunnen in een ander filiaal van de groep. ,,We kunnen eventueel uitkijken naar een nieuwe concessie, maar dat is niet evident omdat de Belgische markt volledig bedeeld is'', weet Van de Sype. Indien nodig zal Alcopa een tewerkstellingscel in het leven roepen om de medewerkers bij een eventuele reconversie te begeleiden. De getroffen werknemers zijn zowel arbeiders als bedienden.