BRUSSEL - Het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft Griekenland veroordeeld tot het betalen van 12 miljoen euro aan de voormalige Griekse koning Constantijn. Hij krijgt dat geld als compensatie voor paleizen en andere bezittingen, die door de Griekse overheid in beslag zijn genomen.

Ten gevolge van een Griekse wet van 1994 werden de bezittingen van de ex-koning, ongeveer 760 hectare land in centraal-Griekenland en paleizen bij Athene en op Corfu, bezit van de staat. Een schadevergoeding werd in die wet niet voorzien. Koning Constantijn, zijn zus Irena en zijn tante Ekaterini (Katherina) dienden evenwel klacht in bij het Hof voor de Rechten van de Mens.

Dat Hof oordeelde eerder al dat de inbeslagname, zonder schadevergoeding, in strijd was met de Europese Conventie van de Rechten van de Mens, en veroordeelt Griekenland nu dus tot het betalen van 12 miljoen euro aan de vroegere koning, alsook 900.000 euro aan Irena en 300.000 aan Ekaterina, en het dragen van de gerechtelijke kosten.

De Griekse overheid reageert positief op de uitspraak: ,,Nu is de hele affaire met de koning eindelijk voorbij''. De overheid zal de beslissing van het hof respecteren en de hele som binnen de gevraagde drie maanden overmaken.

Koning Constantijn kwam in 1964 op de Griekse troon. Hij was toen 24. In 1967 werd hij na een militaire putsch door het rechtse kolonelsregime afgezet. Na een referendum in 1974 werd de monarchie in Griekenland afgeschaft. Zeventig procent van de bevolking stemde toen tegen die monarchie. Constantijn woont momenteel in de buurt van Londen.