LONDEN - De zaadkwaliteit van aantrekkelijke mannen ligt hoger dan het gemiddelde. Dat bericht het Britse vaktijdschrift ,,New scientist'' op basis van een studie door een onderzoeksteam rond bioloog Carles Soler van de Universiteit van Valencia. Soler en zijn team onderzochten daarvoor het sperma van 66 mannen op vruchtbaarheid volgens de WHO-richtlijnen.
De wetenschappers fotografeerden ook het aangezicht en profiel van de onderzochte mannen. Die foto's werden naderhand voorgelegd aan 230 vrouwen. Zij beoordeelden de gezichten op aantrekkelijkheid en de mate waarin de mannen in aanmerking komen als potentiële levenspartner. Het resultaat van die studie werd gepubliceerd in het Engelse vaktijdschrift ,,Evolution and Human Behaviour'' en luidde als volgt: ,,kandidaten die bijzonder goed scoorden, bleken over een zaadkwaliteit te beschikken die boven het gemiddelde lag. Bijgevolg, aldus evolutiebiologen, kiezen vrouwen inituïtief de mannen die hen de grootste kans bieden op nageslacht.''

Maar de betovering werkt blijkbaar ook viceversa. Volgens een Britse studie met 34 proefpersonen hebben vrouwen met aantrekkelijke gezichten ook de mooiste stemmen. Wetenschappelijke vorsers van de universiteit van Nottingham, lieten mannen luisteren naar stemopnames van vrouwen en toonden hen los daarvan hun portret. De conclusie was dat vooral hoge stemfrequenties, zoals die bij jonge vrouwen voorkomen, populair zijn. De foto's werden op bijna exact dezelfde wijze geclassificeerd als de stemopnames.