BRUSSEL - Commissievoorzitter Romano Prodi meent dat de Europese Conventie nu tegen hoog toerenaantal de vele, onopgeloste problemen moet aanpakken. Op de dagelijkse persbriefing van de Commissie legde de woordvoerder van Prodi er de nadruk op dat men slechts 23 dagen van de top van Thessaloniki verwijderd is, waarop de Conventie haar ontwerp van Europese grondwet moet voorstellen. ,,We hebben geen tijd meer te verliezen'', aldus Gerassimos Thomas.
Met die bedenkingen reageerde de Europese Commissie op de commentaren van Valéry Giscard d'Estaing dinsdag in Praag. ,,De meningsverschillen binnen de Conventie zijn niet echt groot meer. Alleszins niet over de grond van de zaak,'' zo verklaarde Giscard. De woordvoerder van de Commissie repliceerde dat Prodi het daar niet mee eens is.

,,Het ontwerp van grondwet dat we nu in handen hebben, maakt duidelijk dat vele belangrijke dossiers nog niet zijn opgelost'', zo stelt de Commissie. ,,De tekst die nu op tafel ligt, is de uiting van de grootste gemene deler van de Conventie en de vrees bestaat dat we onze tijd gaan verliezen met over punten en komma's te praten,'' zo vervolgde Thomas.

Ook het debat tussen Giscard en Prodi zit muurvast. Prodi is nog steeds bereid, aldus de woordvoerder van de Commissie, op de uitnodiging van Giscard in te gaan, maar dan wel in Brussel, in de Conventie. Prodi deelde dat schriftelijk aan Giscard mee, maar de Conventievoorzitter gaat niet akkoord met de keuze van Brussel. Zijn voorkeur gaat uit naar een plaats ergens in Duitsland, bijvoorbeeld in Stuttgart. Vermits beiden op het standpunt blijven, lijkt het erop dat het debat voor lange tijd is afgelast.