UMM QASR -- Vier Amerikaanse militairen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van Iraakse krijgsgevangenen, zijn vandaag op een Amerikaanse leger basis in Irak gehoord. Op basis van het verhoor wordt bepaald of ze in staat van beschuldiging worden gesteld en voor een krijgsraad moeten verschijnen.
De vier, die deel uitmaken van de militaire politie, waren ingezet bij het transport van Iraakse krijgsgevangenen naar een centrum in de zuidelijke havenstad Umm Qasr. Zij zouden daarbij krijgsgevangenen in het kruis, het gelaat, de buik en het hoofd hebben geschopt en geslagen. Ook zouden zij gevangenen hebben vastgehouden en collega's hebben aangemoedigd hen te mishandelen.


Zij kunnen worden beschuldigd van plichtsverzuim, molest en mishandeling van gevangenen. Drie van hen hangt bovendien een aanklacht boven het hoofd wegens het afleggen van een valse verklaring, een van hen kan worden beticht van belemmering van de rechtsgang.

Volgens Amnesty International hebben verschillende voormalige Iraakse krijgsgevangenen geklaagd over marteling. Zij zouden langdurig in een pijnlijke houding zijn vastgebonden. Verder zouden zij lange tijd zijn blootgesteld aan fel licht en harde muziek.