ALGIERS -- Algerije heeft een nieuwe regering. Premier is Ali Benflis, voormalig kabinetschef van president Abdelaziz Bouteflika. De vandaag voorgestelde regering telt 34 leden.
De als conservatieve islamiet geldende Abdelaziz Belkhadem is benoemd als opvolger van Youssef Youssoufi op Buitenlandse Zaken. De nieuwe minister staat bekend als tegenstander van ontspanningspolitiek ten opzichte van Israël. In november vorig jaar riep hij op de door president Bouteflika gezochte toenadering tot Israël te verhinderen.

De vorige premier, Achmed Benbitour, had gisterenochtend het ontslag van zijn regering aangeboden. Benbitour zei vandaag dat hij wegens meningsverschillen met de president over de economische politiek was afgetreden. Benbitour was op 23 december vorig jaar door Bouteflika tot eerste minister van de Algerijnse regering benoemd. Hij beloofde toen een einde te maken aan het politieke geweld van moslim-extremisten. Ook kondigde hij aan de aangeslagen economie te hervormen.

De jurist Ali Benflis (56) was de spil achter de verkiezingscampagne van Bouteflika in 1999. De president benoemde zijn naaste vertrouweling tot secretaris-generaal en later tot kabinetschef.

Benflis was van 1988 tot 1991 minister van Justitie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig