STRAATSBURG -- De Ierse lage-tarievenmaatschappij Ryanair schrapt vanaf 24 september tijdelijk zijn vluchten van Straatsburg naar Londen-Stansted. De vier dagelijkse verbindingen met de Britse hoofdstad verhuizen naar de luchthaven van het Duitse Baden-Baden, op zowat 60 kilometer van Straatsburg. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary aangekondigd.
De stopzetting volgt op een uitspraak van de administratieve rechtbank van Straatsburg. Die besliste op 24 juli dat de Ierse luchtvaartmaatschappij geen subsidies kan krijgen voor de promotie van haar vluchten naar de luchthaven van Entzheim bij Straatsburg. Daarop dreigde Ryanair ermee om de verbinding Straatsburg-Londen Stansted stop te zetten.

De beslissing van de rechtbank kwam er na een klacht van Brit Air, een regionale dochter van Air France. Die wilde verhinderen dat de Kamer van Koophandel van Straatsburg de Ieren steun verleende voor de activiteiten op de luchthaven van Entzheim. De handelskamer verbond er zich in juni vorig jaar contractueel toe om jaarlijks een steun van 560.000 euro te verlenen gedurende minstens vijf jaar voor de aankoop van advertentieruimte en de promotie van de website van Ryanair. Het bedrag maakt deel uit van een globale jaarlijkse enveloppe van 1,4 miljoen euro.

De uitspraak van de Franse rechtbank voorziet vanaf 24 september een boete van 1.000 euro voor de Kamer van Koophandel van Straatsburg als de akkoorden met Ryanair niet worden opgezegd.