PARIJS -- Acteur Piéral, de bekendste dwerg van de Franse cinema, is vrijdag in Parijs na een lange ziekte overleden. Dat is woensdag bekend gemaakt. Hij was 79 jaar. Piéral -echte naam Pierre Aleyrangues- speelde in een dertigtal films, een tiental theaterstukken en evenveel tv-series, meestal in de rol van de slechterik.

Hoewel hij maar 1m23 groot was, wou Piéral als jongeman acteur worden. Na enige tijd in de music-hall en het circus gewerkt te hebben, debuteerde hij in 1942 op 18-jarige leeftijd in de film in ,,Les Visiteurs du Soir'' van Marcel Carné. Een van zijn rollen was die van psychoanalist in ,,Cet obscur Objet du Désir'' (1977) van Luis Bunuel. Hij bleef optreden tot begin de jaren '90.

Piéral, die zijn leven en carrière beschreef in een boek getiteld ,,Vu d'en bas'' (Van beneden uit bekeken), heeft steeds geweigerd zich aan te sluiten bij verenigingen van soortgenoten die hij verweet mensen met een kleine gestalte als slachtoffers af te schilderen. ,,Ik ben groot genoeg om zelf mijn zaken te beredderen'' zei hij.

Toen een journalist hem ooit vroeg of hij het niet gênant vond, klein te zijn, antwoordde hij: ,,Ja, dat is gênant. Maar veel minder voor mij dan voor u''.