BRUSSEL -- Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel feliciteert president Paul Kagame met zijn zege bij de presidentsverkiezingen van maandag.
Michel ,,feliciteert alle personen die zich kandidaat hebben gesteld en allen die aan deze verkiezingen hebben deelgenomen. Zij hebben op deze manier hun zin voor verantwoordelijkheid en hun engagement voor de vrede en de stabiliteit in Rwanda getoond'', aldus Michel in een communiqué.

,,Zelfs al waren de omstandigheden voor vrije en eerlijke verkiezingen, zoals wij die in onze oude democratieën kennen, niet helemaal optimaal'', toch meent de minister dat deze stembusgang de aanzet biedt tot een ,,nieuw democratisch tijdperk in de Rwandese geschiedenis''. ,,De verkiezingen dragen bij tot de vrede en stabiliteit niet alleen in Rwanda, maar in de hele regio van de Grote Meren''.

De bewindsman roept Kagame op om de ,,verantwoordelijkheid te nemen die de Rwandezen hem hebben gegeven en de democratische waarden, het pluralisme en de mensenrechten te respecteren''. Hij roept ook ,,alle politieke actoren op om zich te blijven inzetten voor deze stabiliteit en samen te werken voor het welzijn van de gehele Rwandese bevolking''.

België verzekert Rwanda nog dat de ,,relaties die met eerbied en vriendschap werden opgebouwd, behouden blijven. Ons land zal Rwanda blijven bijstaan in deze periode waarin een nieuwe maatschappij wordt ontwikkeld en zal nog meer steun bieden via ontwikkelingsprogramma's en politieke en diplomatieke steun'', zo besluit het communiqué.