ZAMBOANGA -- Rebellen van de Filipijnse moslimgroepering Abu Sayyaf hebben in de Mindanao Sea een passagiersboot gekaapt en de ongeveer veertig mensen aan boord ontvoerd naar een van de eilanden in het uiterste zuiden van de Filipijnen.

De actie greep gisterenmiddag plaats, maar werd pas vandaag bekend omdat de boot niet over een boordradio beschikte. Voor zover bekend zijn de ontvoerden allen Filipijnen.

Abu Sayyaf ontvoert vaker mensen. Verleden jaar viel een groep rebellen een Maleisisch toeristenoord binnen en nam daar onder meer tien buitenlandse toeristen in gijzeling.

Inmiddels zijn alle mensen die toen in gijzeling werden genomen weer in vrijheid.


Arroyo
De groep beweert te strijden voor een onafhankelijke moslimstaat in het zuiden van de Filipijnen. President Gloria Macapagal Arroyo doet de rebellen van Abu Sayyaf af als «een boevenbende», waarmee ze niet wil onderhandelen.

De regering-Arroyo heeft de grootste moslimrebellenorganisatie, het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront, uitgenodigd om serieus over vrede en verzoening te praten. Een gelijksoortige uitnodiging is ook uitgegaan naar de communistische rebellen in het land.