OUDERGEM -- Het aantal dodelijke ongevallen op de snelwegen is met acht procent gedaald. Dat komt onder meer omdat er meer snelheidscontroles op de autosnelwegen zijn. De verkeerspolitie wil vanaf volgend jaar ook snelheidscontroles uitvoeren vanop bruggen over de snelwegen. Dat heeft hoofdcommissaris Paul Deblaere van de verkeerspolitie vanmorgen aangekondigd.
De verkeerspolitie heeft het aantal controles met tien procent verhoogd. Met de mobiele radartoestellen werden de laatste twaalf maanden 25 miljoen voertuigen gecontroleerd (tegenover 13,8 miljoen voertuigen in 2001). Minister van Verkeer Patrick Dewael is verheugd met de eerste resultaten. Er zijn 15 procent minder ongevallen met gewonden op de autosnelwegen, acht procent minder doden (132 doden tussen 1 oktober 2002 tot 1 oktober 2003 tegenover 144 het jaar voordien), twintig procent minder zwaargewonden (805 in plaats van 1.009) en bijna 20 procent minder lichtgewonden.

Controles vanop bruggen

Het voordeel van controles vanop bruggen is evident, zegt Deblaere. Het controlevoertuig -het gaat enkel om bemande controles- zal nog meer verdekt opgesteld staan dan nu het geval is. Nu al wordt hiermee in de provincie Luik geëxperimenteerd.