PARIJS -- De Joegoslavische autoriteiten hebben de komst van een delegatie Europese waarnemers die de verkiezingen op 24 september volgen, geweigerd. "De Europese Unie zal er zijn conclusies uittrekken", heeft het Franse voorzitterschap van de Europese Unie laten weten.
De delegatie van de Europese Unie had bij de Joegoslavische consulaire diensten visa aangevraagd. De delegatie bestaat uit twintig parlementsleden van de lidstaten van de EU.

"Men heeft geen enkel visum toegekend. Op minder dan 48 uur van de verkiezingen getuigt deze afwezigheid van een antwoord op een weigering van Belgrado om die parlementairen de gelegenheid te geven hun mandaat in alle vrijheid en zonder belemmeringen te vervullen", deelde het Franse voorzitterschap mee. "In die omstandigheden kan hun missie niet doorgaan. De Europese Unie zal er haar besluiten uit trekken".

Het besluit om een delegatie naar Joegoslavië te zenden viel begin deze week in Brussel op een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. De vijftien leden van de EU hebben toen eveneens een oproep gedaan aan het Servische volk om de politiek van Slobodan Milosevic duidelijk en vreedzaam te verwerpen.

De vijftien lidstaden hebben beloofd om de opgelegde sancties tegen Servië op te heffen in het geval van een nederlaag van de Joegoslavische president.