BRUSSEL - De minister van Justitie Marc Verwilghen heeft een wetsontwerp klaar om een verjaring van bouwmisdrijven na vijf jaar mogelijk te maken. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws . De milieubeweging Bond Beter Leefmilieu (BBL) vindt het voorstel onaanvaardbaar.

Het wetsontwerp van Verwilghen bepaalt dat bouwmisdrijven binnen de vijf jaar volledig door een rechtbank moeten afgehandeld zijn. Anders gaat de overtreder vrijuit. De maximale termijn van vijf jaar begint op de dag dat het misdrijf wordt gepleegd.

Het ontwerp bepaalt ook dat de overheid nog drie jaar de tijd krijgt voor de uitvoering van herstelvonnissen. Zo niet vervalt het vonnis. Met de nieuwe wet wil de minister dat bouwovertredingen binnen een redelijke termijn worden afgehandeld.

De BBL stelt in een mededeling dat een verjaring na vijf jaar neerkomt op een vrijwel volledige amnestiemaatregel. "Een kaakslag in het gezicht van alle bouwers die zich wel aan de regels houden", aldus de BBL.

Het is een koud kunstje om gerechtelijke procedures tegen een bouwovertreding vijf jaar te rekken, zegt het BBL. Door de gerechtlijke achterstand duurt het bij veel gerechten sowieso altijd enkele jaren voor een bouwovertreding voor de rechtbank kom. Als een slimme advocaat alle mogelijke procedures inzet, zijn de vijf jaar zo voorbij, vindt de BBL.

Het is dan ook niet meer dan normaal dat bouwovertredingen niet verjaren. Want de overtreding blijft fysiek op het terrein aanwezig. Ze hoopt dan ook op een negatief advies van de Vlaamse regering.