De Westerse beurzen hadden gisteren last van een winstwaarschuwing bij de Amerikaanse technologiegroep Juniper Networks.

Azië kende een goede beursdag, mede dankzij de beslissing van de centrale bank om extra geld in het bancair systeem te pompen. Daarmee hoopt de bank de financiële sector voor nieuwe faillissementen te behoeden. In Tokyo viel de Nikkei licht terug, maar de Topix-index boekte 1,6 procent winst.

Sumitomo Mitsui Banking steeg met 5 procent tot 548 yen, Mizuho Holdings met 9,2 procent tot 250.000 yen. De computersector zat echter in het slop. Tokyo Electron verloor 5 procent tot 6.900 yen.

In Korea dikte de Kospi index met 2,7 procent aan onder leiding van SK Telecom. het moederbedrijf wil een deel van zijn belang in de telecomgroep verkopen via de uitgifte van converteerbare obligaties.

Europa werd het slachtoffer van de winstwaarschuwing die de Amerikaanse netwerkgroep Juniper Networks gisteren lanceerde. De technologie- en telecomwaarden verloren terrein, ten voordele van de voedingssector.

De Dow Jones Stoxx 600 index verloor een half procent. Zeven van de acht belangrijkste nationale beursindexen gingen ook omlaag.

De telecomapparatuurmaker Alcatel speelde 5,8 procent kwijt tot 18 euro. De Zweedse gsm-fabrikant Ericsson moest 3,6 procent achteruit naar 53,5 euro. Philips verloor 4,6 procent tot 31,3 euro. De Britse telecomfabrikanten Spirent en Marconi zakten met 6,7 procent tot respectievelijk 152,75 en 33,6 pence.

In de voedingssector stegen de koersen met gemiddeld 2,2 procent. Nestlé klokte 3,9 procent hoger af op 346 Zwitserse frank. Goldman Sachs bedacht het aandeel met een verhoging van de geschatte winst per aandeel in 2002. De Britse drankenverkoper Diageo steeg met 3,5 procent tot 765,5 pence, na de melding dat de verkoop van de belangrijkste sterke dranken -- zoals Smirnoff vodka -- dit jaar met 15 procent zal toenemen. Concurrent Pernod-Ricard deed er 2,7 procent bij tot 86,3 euro.

De fijnchemiegroep Rhodia werd 10 procent lichter tot 9 euro nadat de overnamegesprekken met het Nederlandse DSM definitief afsprongen.

Ook de financiële crisis in Argentinië maakte slachtoffers, vooral op de Spaanse beurs. De bank Santander Central Hispano verloor 2,9 procent tot 9,02 euro. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria liet 1,5 procent liggen tot 13,56 euro.

De Noorse maker van videoconferentiemateriaal Tandberg, één van de beste aandelen van het voorbije jaar, deed er 4,9 procent bij tot 194 Noorse kroon. De Noorse telefoonmaatschappij Telenor meldde dat het gebruik van videoconferenties in het land met 30 procent op jaarbasis is gestegen als gevolg van de terreuraanslagen van 11 september.

In eigen land was Colruyt het sterkste Bel-20-aandeel, met 4 procent winst tot 49 euro. Fortis verloor 2,85 procent tot 27,64 euro. CMB maakte een goede beurt met een winst van 8,1 procent, tot 46,5 euro.

Ook Amerika reageerde geschrokken op de waarschuwing van Juniper, die het herstel van de technologieaandelen terug in vraag stelt. Analisten en beleggers vrezen dat het economische herstel niet voor alle sectoren even snel zal verlopen. De Nasdaq verloor voor de tweede dag op rij terrein en noteerde rond de middag 2,1 procent lager op 1.941,66 punten. Het Belgische Icos Vision Systems verloor rond de zes procent. De Dow Jones wist de schade te beperken tot 0,3 procent.