BRUSSEL -- Eddy Musonda, de voormalige adjunct-directeur van de protocoldienst van Laurent-Désiré Kabila, de vermoorde ex-president van de Democratische Republiek Congo (DRC), heeft vandaag aan de pers verklaard dat Zimbabwe betrokken was bij de aanslag. Kabila werd op 16 januari 2001 vermoord.

Musonda is al sinds 16 november in ons land. Hij werd vlak na de aanslag opgepakt en pas maanden later vrijgelaten, opnieuw opgepakt en vrijgelaten, waarna hij besloot naar België te vluchten.

Musonda, die beweert de laatste persoon te zijn die contact had met Kabila voor de aanslag, ziet in de aanslag een complot van Zimbabwe. Hij baseert zich hiervoor op twee telefoongesprekken waarbij hij enkele uren na de aanslag aanwezig was.

Het eerste gesprek werd gevoerd tussen een Zimbabwaanse generaal in Kinshasa, die hij niet kon identificeren, en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Het tweede gesprek betrof opnieuw de generaal en de zoon van Kabila, Joseph, die zijn vader zou opvolgen aan het hoofd de Belgische ex-kolonie.

De generaal zou aan Joseph Kabila, die op dat moment in Lubumbashi vertoefde, gezegd hebben ,,Everything is under control'' (alles in onder controle). Volgens Musonda zou dit op zijn minst getuigen van een soort overeenkomst tussen Joseph Kabila en de machtshebbers in Zimbabwe, als het al niet ging om de mogelijkheid dat Joseph betrokken was bij de voorbereiding van de moord op zijn vader.

,,Ik denk dat Joseph Kabila aanvaard heeft wat hem werd voorgesteld, meer bepaald de opvolging van zijn vader als staatshoofd'', aldus Musonda, die eraan toevoegde dat zoon Kabila tijdens de periode na de feiten ,,op geen enkele manier pijn toonde''.

Veel speculaties dus bij Musonda, die van plan is politiek asiel aan te vragen in België.

,,Zimbabwe haalt uit het verdwijnen van Kabila voordeel door een rehabilitatie van president Mugabe bij de Amerikanen'', aldus nog Musonda, die vergeet te vermelden dat Zimbabwe onder het bewind van vader Kabila kon profiteren van een gedeelte van de gigantische mijnrijkdommen van het land. ,,De Zimbabwanen wilden de Amerikanen plezier doen met de moord op Kabila'', is de stellige overtuiging van Musonda.

Een onderzoekscommissie, in het leven geroepen door Joseph Kabila, had op 23 mei geconcludeerd dat Oeganda, Rwanda en de rebellen die in Congo door hen gesteund werden verantwoordelijk waren voor de moord.