BRUSSEL -- SIC, het coördinatie-centrum van Sabena, is voor veertien dagen beschermd tegen een faillissement. Dat is het gevolg van de aanvraag van een nieuw gerechtelijk akkoord, vandaag op de Brusselse handelsrechtbank. Rechter Anne Spiritus-Dassesse zetelt woensdag 26 december opnieuw over de nieuwe aanvraag tot concordaat. Ondertussen wordt vol spanning uitgekeken naar het bod van de investeerdersgroep rond Maurice Lippens en Etienne Davignon.
,,Zij moeten nu over de brug komen'', aldus Inge Vervotte van het ACV. De vakbondsvrouw reageerde vandaag opgelucht op het feit dat de handelsrechtbank nog niet het faillissement van SIC of van DAT had uitgesproken, ondanks de zeer kritische uitlatingen van de rechter. Een faling van het coördinatiecentrum van Sabena zou hoogstwaarschijnlijk ook het einde betekenen voor luchtvaartmaatschappij DAT, die voor 110 miljoen euro schulden heeft bij SIC.

Wanneer de investeerders met een definitief bod voor DAT zullen komen, is nog onzeker. Sabena-curator Christian Van Buggenhout wilde vandaag niet openlijk over een deadline spreken. Volgens Inge Vervotte hebben de curatoren nochtans aangedrongen op een snelle beslissing. ,,Dat is een sterk signaal tegenover het personeel van DAT'', aldus de ACV-ster. ,,We vragen aan het personeel om erin te blijven geloven en hopen dat dit optimisme ook naar de investeerders overslaat''.

Vandaag werd eveneens een 'letter of intent' voor een nieuw herstelplan voor SIC ingediend. Volgens curator Van Buggenhout bevat dat herstelplan een combinatie van kwijtschelding van de schulden van DAT, een schuldomzetting in aandelen van DAT en een heronderhandelen van de leasingcontracten van de DAT-vloot. Voor de andere Sabena-filialen (Sabena Technics en Sobelair) werd een spreiding van betaling van hun schulden geregeld. ,,Die spreiding moet toelaten overnamekandidaten te vinden'', zegt de curator. Zowel voor Technics als voor Sobelair verlopen de overname-onderhandelingen gunstig, aldus nog Van Buggenhout.