LONDEN -- Tijdens een veiling vandaag bij Christie's in Londen van Duitse en Oostenrijkse kunst is een werk van de Duitse expressionist August Macke (1887-1914) voor een recordbedrag onder de hamer gegaan.
'Markt in Tunis' veranderde voor 190 miljoen frank van eigenaar.
Het bedrag is geen verrassing: Christie's was uitgegaan van een verkoopsom van ruim 200 miljoen frank. Het in felle kleuren geschilderde doek toont een drukke marktplaats met op de voorgrond een ezel.

Macke heeft het oliedoek in 1914 geschilderd na een bewogen reis naar Tunesië, in het gezelschap van onder anderen Paul Klee en Louis Moilliet.

Die reis had voor Macke hetzelfde creatieve resultaat als de verhuis van Gauguin naar Tahiti, met dit lugubere verschil: een paar maanden na de reis viel hij aan het oorlogsfront in de Franse Champagnestreek onder de geallieerde kogels.

Het oliedoek 'Zwei Akte auf blauem Sofa' (Twee naakten op een blauwe sofa) van Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938), de leidende figuur van de kunstenaarsgroep Die Brücke, werd op 130 miljoen frank afgehamerd. 'Alpleben' van diezelfde kunstenaar en uit hetzelfde jaar (1910) op ongeveer 65 miljoen frank.

Een ander topwerk van de veiling, 'Der Holzträger' van Franz Marc, vond tegen de verwachtingen in geen afnemer. Het oliedoek dat Marc één jaar voor zijn dood in 1916 maakte, geldt als een baanbrekend werk en zou naar verwachting zo'n 200 miljoen frank opleveren.